Terrina z łososia

Składniki:
  • 1 pstrąg wędzony
  • 1 łosoś - ok. 250 g
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • koperek, natka pietruszki
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Pstrąga oczyszczamy z ości i odkładamy w chłodne miejsce. Łososia mielimy, a jeszcze lepiej miksujemy dodajemy jaja, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz wybranymi ziołami. Masą napełniamy formę i gotujemy na parze przez 25–30 minut. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin. Terrinę podajemy z cząstkami cytryny, koperkiem oraz kawałkami mięsa z pstrąga.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-13
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Przekąski na zimno
Komentarze do tego przepisu:
Max @ 2008-07-26
Nie jestem znawcą jak Pan Maciej, ale w tym przepisie nie ma podanego naczynia w którym trzeba to gotować. Powinno być takie aby można było gotować na parze. Moim zdaniem gęsiarka nadaje się do tego. Grunt aby forma z terriną nie dotykała dna naczynia. Po prostu trzeba umieścić ją na parze, nad lustrem wody. Naczynie przykryć pokrywką ( to potrzebne aby powstała para). Tu nie ma co kombinować, trzeba to zrobić. ;)
Jeszcze jedno ja coś podobnego robiłem, ale nie wkładałem masy do foremki tylko zawijałem w folię spożywczą, może też być rękaw do pieczenia. Trzeba to uformować i zawinąć jak "kiełbasę".Ugotować na parze.
Bartek J @ 2008-07-26
Drogi Panie Macieju!!!!
Mam małe pytanie. Czy to danie można przyrządzić korzystając z gęsiarki-na jej dno nalać odrobinę wody, a forme z terriną umieścić na podwyższeniu wewnątrz gęsiarki.
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.