Zakwas buraczany

Składniki:
  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • 1 kromka chleba razowego
  • przegotowana woda
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminku (dla miłośników)
  • sól
Sposób przyrządzania:
Buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy w garnku lub szklanym słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki. Dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. Żeby przyspieszyć proces kiszenia można też dodać łyżeczkę soli na litr – kwas wówczas jest bardziej kwaśny i lepiej się konserwuje. Słój lub kamienny garnek obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Po 5–7 dniach usuwamy chleb i pianę z powierzchni i dokładnie przecedzamy zakwas buraczany przez wielokrotnie złożoną gazę. Przelewamy do czystych butelek i szczelnie zamykamy. W lodówce możemy przechowywać go przez kilka miesięcy. Kwas buraczany dodajemy do zagotowanego barszczu i nie gotujemy, bo straci kolor.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Zupy
Komentarze do tego przepisu:
~szaman @ 2008-08-07
To takie czary.
Ja dodaję butelkę wiatru stepowego i nocny rechot żaby. Ale tylko odrobinę.
~Jerzy Rybak @ 2008-08-07
Panie Macieju moja babcia przygotowując zakwas buraczany wkładała na dno kamiennego garnka całe surowe jajko. Czy Pan rozumie po co? jakie to ma znaczenie ? Jak zlewała zakwas jajko było całe tylko bardzo miękie.
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane