Zupa grochowa - grochówka 1

Składniki:
  • 2 l wywaru lub wody
  • 2 szklanki suszonego grochu
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 1 bagietka i 200 g żółtego sera – na grzanki
  • ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przyrządzania:
Płuczemy groch i zagotowujemy go w wywarze. Odstawiamy na 2–3 godziny. Boczek gotujemy 20 minut w niewielkiej ilości wody wraz z przyprawami, następnie kroimy w kosteczkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki. Pokrojony boczek i kiełbasę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy poszatkowaną cebulę. Jeśli tłuszczu jest za mało, uzupełniamy smalcem. Łączymy wszystko razem, przyprawiamy kminkiem i majerankiem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, solą, pieprzem, wkładamy saszetkę ziołową (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) i gotujemy na małym ogniu. Przygotowujemy grzanki: kroimy bagietkę w kromki, posypujemy utartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-15
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Zupy
Przepisy na zimę
Komentarze do tego przepisu:
veetec @ 2009-05-17
Bez ziemniakow?
aro1805 @ 2007-03-29
Przepis super.Zupa bardzo dobra.Jedna rada aby nie bylo wzdec po grochu nalezy go gotowac dwa razy,czyli pierwszy raz gotujemy go w samej wodzie(pozostawic do wystygniecia) a drugi raz w przyprawach.Polecem przepis Pana Macieja,warto sprobowac
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.