Bażant duszony w garnku

Składniki:
  • 2 bażanty
  • 4 plastry surowego boczku lub słoniny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Sprawione bażanty układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalewamy winem z rozmarynem i majerankiem. Odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki i często go obracamy, by marynata równomiernie pokryła całe ptaki. Bażanty wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Solimy i pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz. Owijamy plastrami boczku lub słoniny i związujemy nicią. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym lub w wysokim rondlu podsmażamy bażanty na rozgrzanym maśle. Dodajemy marchewkę i cebulę. Wlewamy marynatę (wino z ziołami), tak by tuszki bażantów były przykryte do połowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem lub w piekarniku (175ºC) do miękkości. Bażanty wyjmujemy z rondla, zdejmujemy boczek lub słoninę. Porcjujemy bażanty. Sos przecieramy przez sito. Dekorujemy boczkiem lub słoniną. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Serwujemy z żurawinami i grzankami albo z pieczonymi ziemniakami.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-02
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Dziczyzna
Ilość porcji:
4
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.