Kaczka (gęś) pieczona z jabłkami

Składniki:
  • 1 kaczka lub gęś
  • 1 kg kwaśnych, zielonych jabłek
  • 1 gruszka z kompotu, 50 g żurawin
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 25 ml jałowcówki lub ginu
  • majeranek
  • olej
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną miodu, oleju, majeranku, jałowcówki (ginu), czosnku, soli i pieprzu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 do 24 godzin. Faszerujemy pokrojonymi w cząstki i wypestkowanymi jabłkami. Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu wykałaczką ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia kaczkę polewamy sosem z pieczenia, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką (przyda się nam do wątróbki po żydowsku). Sos uzupełniamy wodą. Osobno podajemy żurawinę lub borówki na połówce gruszki świeżo wyjętej z kompotu.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-19
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Drób
Potrawy mazowieckie
Obiad Wielkanocny
Komentarze do tego przepisu:
Muza @ 2009-10-08
Znakomity sposób na kaczkę i to bardzo łatwy do wykonania. Polecam miód gryczany do marynaty.
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.