Tort Pawłowej

Składniki:
Beza
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • szczypta proszku do pieczenia
Pokrywa
  • 1 szklanka śmietanki do ubijania (2 szklanki ubitej na sztywno)
  • świeże owoce do wyboru (truskawki, brzoskwinie, kiwi)
Sposób przyrządzania:
Kiedy wybierałam się do Nowej Zelandii spytałam znajomych którzy tam mieszkali kilka lat, co warto zjeść czy spróbować w tym kraju, odkrzyknęli jednogłośnie:
- Jak to, co? Oczywiście Pawłową!
Poczułam się dość głupio. Kojarzyłam sobie tę nazwę czy raczej nazwisko ze słynną tancerką.
- Ależ tak - odpowiedzieli - to o nią chodzi, pyszny torcik nosi jej nazwisko, bo ona właśnie podczas swoich występów na początku XX w. Nowej Zelandii nauczyła tamtejszych kucharzy jak go przyrządzać.
Bardziej naukowe źródła podają, że torcik został opracowany przez kucharza Australijczyka i on podał
go słynnej tancerce, która zachwycona smakiem poinstruowała cukiernika w Nowej Zelandii. Jak to zwykle bywa, sukces ma kilku ojców. Tak jest i w przypadku "Pawłowej".
Udało mi się dostać ten stosunkowo prosty przepis u "źródła" czyli u pewnej rodowitej Nowozelandki.


Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem pergaminowym, natłuścić, zewnętrzną jej stronę schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Białka ubić na sztywna pianę i nadal ubijając połączyć z innymi składnikami przeznaczonymi na bezę, wciąż ubijać do otrzymania sztywnej kleistej masy. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celcjusza i piec w takiej temperaturze 30 min. po czym zmniejszyć temp. Do 100 stopni Celcjusza i piec jeszcze 25 min. Wyłączyć piecyk i zostawić bezę w ciepłym piekarniku jeszcze na godzinę. Ostudzoną bezę pokryć bitą śmietaną i krążkami świeżych owoców.
Data dodania:
2007-02-08
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Potrawy sławnych ludzi
Komentarze do tego przepisu:
krysiaf @ 2010-03-24
Pawlowa, według tego przepisu, który ja mam udała się nawet kilkunastoletniemu chłopcu:
10 białek
2 i pół szklanki cukru
1 i pół łyżki mąki kukurydziane /można użyć tylko taką, która wygląda jak ziemniaczana/ lub ziemniaczanej
1 i pół łyzki octu

#####
Białka, cukier i mąkę miksować przez 20 min /oczywiście wszystko razem/
Dodać ocet, wymieszać.. Wyłożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.. Czas pieczenia 1 i pół godziny...
Po upieczeniu ugnieść odrobinkę wierzch ciasta, wyłożyć na nie bitą śmietanę i owoce.. /Ostatnio jadłam z pokrojonymi bananami/ Polać jakimś owocowym sosem, np: brzoskwinie lub morele z puszki zmiksowane razem z syropem.. wychodzi świetny owocowy sos..
Mieszkam na stałe w Australii i jest to tutejszy specjał.. Zachęcam do zrobienia tego ciasta.. Na pewno się uda.. Pozdrawiam..
~iwona @ 2008-10-11
zrobilam beze ale jak zwykle wyszła guma do żucia
~tort @ 2008-10-10
winny tesz jest zwykły
~iwona @ 2008-10-10
jakiego octu? zwykłego 10% czy winnego?
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane