Karkówka z grilla lub z patelni

Składniki:
Na 1 osobę
  • gruby kotlet ze schabu karkowego (około 150 g)
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę majeranku, cząbru, tymianku, mielonej papryki (dobieramy przyprawy według naszych upodobań)
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Kotlet zbijamy pięścią (nie używamy tłuczka, bo mięso będzie za suche). Z miodu, sosu sojowego, soku z cytryny i przypraw (pieprzu, soli, majeranku) robimy zalewę. Mięso powinno poleżeć w niej co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z zalewy układamy je na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od grubości i upodobań od 5 do 8 minut na stronę. Dzięki dodaniu miodu karkówka nabierze pięknego, złotego koloru. Podajemy z mamałygą przypieczoną na grillu.
Autor:
Maciej Kuroń
Data dodania:
2007-02-19
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Mięsne
Kategoria:
Wieprzowina
Dania z grilla
Komentarze do tego przepisu:
~jerzy @ 2013-06-04
Przepis gigant. Lepszej karkówki nie znam!
gdama @ 2009-06-17
to najlepsza z najlepszych...karkówek, do tego frytki z młodych kartofelków, sałata z ogródka soso jogurtowo-musztardowo-miodowo-czosnkowy = (jak by powiedział Krzyś z Galiomatias) pyszota!
bardzo smaczne kotlety.
~Jacek @ 2007-08-17
Karkówka z tego przepisu jest naprawdę bardzo smaczna. Polecam również dodanie do bejcy kieliszka ginu - jeszcze lepsze!
Wysmienite !!!!!!!!!!! ojj bede czesto zagladac na ta strone ! pozdrawiam Mikolaj
~amada @ 2007-08-01
Karkówka jest wyśmienita. Mój mężczyzna z niecierpliwością czeka kiedy zrobię ponownie i chwali się kolegom jaką super karkówkę zrobiłam. Serdecznie polecam!
lewy @ 2007-04-24
Tego przepisu, to nikumu zachwalać nie muszę. Jedna z najlepszych karkówek jakie jadłem. można zamienić sos sojowy solą, ale z sosem sojowym lepsze. Polecam sos jasny, bo z ciemnym po upieczeniu są czarne kotlety. trochę mało apetyczne.
Skomentuj przepis
Autor: *
E-mail:
Treść: *
wyślij
* - pola wymagane